donderdag 24 mei 2007

Persbericht CAP: actie Millionaire Fair 25/05

CAP, PVDA en enkele SP.a-politici zullen vrijdag n.a.v. de Millionaire Fair te Kortrijk actie voeren. Men verzamelt om 19u in de buurt van de Expo, op de parking van de Bond Moyson op de Kennedylaan.

Ze willen hiermee een aantal politieke ideeƫn op de agenda plaatsen, zoals het invoeren van een vermogensbelasting en een graaitaks die o.a. door het ABVV op 1 mei naar voor werd geschoven.

Pamflet (CAP)

Sinds vorig jaar is er ook in ons land een Millionaire Fair. De “beurs” houdt halt in Amsterdam, Shanghai, Moskou en Kortrijk. Op hun site worden de naar schatting 18.000 verwachte bezoekers warm gemaakt met de volgende uitnodiging.
“Wij hebben wederom het beste, zeldzaamste en allernieuwste uit het luxe segment voor u verzameld: Van radiografisch bestuurbare golfcaddy’s tot veertien meter lange tafels van moerashout en van hypermoderne afslanktechnologiĆ«n tot de grootste diamanten, van kapitale villa’s en riante eilanden tot de snelste private jets.”
Je zou voor minder watertanden als je miljoenen euro’s te besteden hebt. Ondertussen leeft 21% van de gepensioneerden officieel in armoede en moeten velen rondkomen met een inkomen van minder dan 1000 euro per maand. In een samenleving waar de “happy few” winnen kan het niet anders dat er ook veel verliezers zijn. De aandeelhouders van de grote bedrijven en de topmanagers hebben niet enkel superwinsten gemaakt. Ze worden ook nog eens in de watten gelegd door hun politieke vrienden. Die leggen hen geen strobreed in de weg om nog verder hun winsten te kunnen maximaliseren, met zo weinig mogelijk belastingen en “flexibele en goedkope” arbeidskrachten die ze verder kunnen uitbuiten.

De vorige regering schafte de hoogste belastingsschalen van 52,5% en 55% af. Nu betalen de rijksten, voor dat deel van hun loon dat wordt aangegeven 50% belastingen. Feest dus voor de rijken, de winst kunnen ze lekker gaan opsouperen op de Millionaire Fair.

We klagen er de politiek van de huidige regering aan en eisen een Andere Politiek.

Maar belastingen verlagen voor de rijken, cadeau’s geven aan de grote bedrijven heeft natuurlijk ook een keerzijde. Het betekent minder inkomsten voor de overheid en dus: besparingen. De sociale zekerheid zou zogezegd niet meer betaalbaar zijn, overheidsdiensten dienen geprivatiseerd te worden. CAP wil een Andere Politiek die in eerste instantie beantwoordt aan de behoeften van de gemeenschap ipv de belangen van een kleine rijke elite.

Daarom:
- eisen we o.a. de invoering van een vermogensbelasting op grote vermogens zoals in de ons omringende landen reeds lang het geval is
- steunen we de eis van het ABVV voor het invoeren van een graaitaks op de toplonen
- moeten de reeds geprivatiseerde diensten terug in gemeenschapshanden

Volgens Georges Debunne, oud-algemeen secretaris van het ABVV en mede-initiatiefnemer CAP kan een minimale herverdeling van de geproduceerde rijkdom wettelijk worden vastgelegd. Door een minimumloon ter waarde van 60% van het BBP per hoofd van de bevolking te garanderen. De pensioenen en uitkeringen op 50% en het leefloon op 40%. (op basis van BBP van 2005 / de totaal geproduceerde waarde in het land: 60% = 1785 €, 50% = 1488 €, 40% = 1190 €).

Voor meer info kan je terecht bij Bart Vandersteene: 0485/937681

1 opmerking:

Marianne zei

De inrichters van de Millionaire Fair zijn onder meer Sanoma magazines: uitgever van Humo en Libelle. U weet dus wie u sponsort.