woensdag 24 april 2002

10 Tips voor het klimaat

• Het klimaat verandert, verander mee

Het klimaat verandert. De gemiddelde temperatuur stijgt. Er komen vaker extreme weersomstandigheden voor. Denk in België aan de hittegolven en de droogte in de zomer van 2003 en aan de vele regenbuien in augustus 2004, de natste augustusmaand in 150 jaar. Vooral de mensen in ontwikkelingslanden en de kwetsbare mensen in Nederland (zoals ouderen) zullen het meest getroffen worden door de gevolgen van klimaatverandering. Ook de natuur kan ingrijpend veranderen. Een belangrijke oorzaak van de klimaatverandering is het gebruik van fossiele brandstoffen zoals aardolie en gas. De gassen die hierbij vrijkomen, vormen een soort deken om de aarde, waar de warmte onder blijft, zoals in een broeikas. Om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen zijn er wereldwijd afspraken gemaakt om energie te besparen en het gebruik van schone energie uit zon, wind, water en biomassa te bevorderen. In uw eigen huishouden kunt u met een paar kleine aanpassingen makkelijk 20 procent energie besparen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor u zelf. Want energie besparen verlaagt uw energierekening. Hoe? Bekijk de onderstaande tips eens. Ze zijn door Milieu Centraal opgesteld in samenwerking met het Rode Kruis Klimaatcentrum.

• Gebruik groene stroom

Tegenwoordig heeft u de keus uit de gewone, 'grijze' stroom, en de milieuvriendelijke, 'groene' elektriciteit. Groene elektriciteit is opgewekt met behulp van zonlicht, wind, waterkracht of biomassa. Daarbij komen er geen of minder broeikasgassen in de lucht. Ruim twee miljoen huishoudens hebben gekozen voor groene elektriciteit. Groene stroom is op dit moment ongeveer even duur als grijze stroom. Per 1 januari 2005 kunnen de prijzen veranderen. Zie Groene elektriciteit.

• Vervang vijf gloeilampen door spaarlampen

Een spaarlamp is zuinig met energie. Een spaarlamp van 15 Watt geeft net zo veel licht als een gloeilamp van 60 Watt. Stel er branden bij u in huis vijf lampen gemiddeld 3 uur per dag. Wanneer u spaarlampen van 15 Watt gebruikt in plaats van gloeilampen van 60 Watt, dan bespaart u per jaar 250 kWh. Dat is ongeveer de helft van het totale jaarlijkse elektriciteitsverbruik voor verlichting. En u bespaart 48 euro per jaar op uw energierekening. Een spaarlamp kost gemiddeld € 7,- en een gloeilamp € 0,90. Een spaarlamp is in aanschaf dus duurder dan een gloeilamp. Maar die extra kosten verdient u in één jaar weer terug. Op de lange duur zijn spaarlampen veel voordeliger. Dat komt door de lagere energiekosten en de langere levensduur.

• Gebruik een waterbesparende douchekop

Met een waterbesparende douchekop doucht u even comfortabel als onder een 'normale' douchekop. Toch verbruikt u voor een douchebeurt van zes minuten 27 liter minder warm water. Wanneer u gemiddeld vijf maal per week doucht, kunt u per persoon per jaar 25 euro besparen.

• Rijd rustig en gelijkmatig

U kunt veel brandstof besparen door op de snelweg wat rustiger te rijden. Stel u rijdt 8000 km per jaar op de snelweg met 120 km per uur. Dat kost gemiddeld 616 liter benzine. Met een snelheid van 100 km per uur legt u diezelfde afstand af met 512 liter benzine. Dat scheelt u zo'n 100 liter per jaar, en dus zo'n 125 euro. Met een gelijkmatige rijstijl verdient een gemiddelde automobilist al gauw 10 procent op de brandstofkosten. Bijkomend voordeel is dat de motor minder snel slijt. Ook de onderhoudskosten zijn daardoor lager.

Let op de volgende tips:
  • Start zonder gas te geven.
  • Rijd met een gelijkmatige snelheid.
  • Gebruik een zo hoog mogelijke versnelling, zodat het aantal toeren van de motor laag blijft (onder de 2500 toeren per minuut).
  • Kijk vooruit en anticipeer op het overige verkeer. Ziet u dat u snelheid moet gaan minderen, laat dan tijdig het gaspedaal los en laat uw auto uitrollen.
  • U kunt 2 tot 4 procent brandstof besparen door eens per maand de spanning van uw banden te controleren. Te zachte banden leiden tot extra weerstand en slijtage.

• Was met volle trommel en lage temperatuur

Door te wassen met een volle trommel bespaart u energie, water en kosten voor afschrijving en wasmiddel. Stel uw huishouden bestaat uit drie personen. En in de helft van de gevallen wast u met een halfvolle wastrommel. Dan kunt u per jaar bijna 24 euro besparen door altijd met een volle trommel te wassen.
Was op een zo laag mogelijke temperatuur, dan bespaart u op de energiekosten. De meeste wasmiddelen werken goed bij een temperatuur van 40 graden. Een katoenwas op zestig graden kost tweemaal zoveel stroom als een katoenwas op veertig graden; een katoenwas op 90 graden kost viermaal zoveel stroom.

• Koop voedsel op maat

Per jaar gooit een huishouden 110 tot 165 kilo voedsel weg. Dit is een verspilling van zowel het voedsel zelf, de energie die nodig is geweest voor het telen, bewerken, verpakken, bewaren en vervoeren van de voedingsmiddelen als natuurlijk van het geld. Per jaar gooit een gemiddeld gezin voor 330 euro in de vuilnisbak. Een groot deel van het weggegooide voedsel verdwijnt zelfs ongebruikt in de vuilnisbak. Men koopt vaak meer voedingsmiddelen dan nodig is. Het is moeilijk om een week vooruit exact te plannen hoe en vooral waar die week wordt gegeten.
Doet u boodschappen voor meerdere dagen in de week, koop dan voornamelijk de niet-bederfelijke producten. Probeer de 'verse' boodschappen vaker te doen. Zo voorkomt u dat u bedorven voedingsmiddelen (brood, zuivel, vlees, zacht groente en fruit) moet weggooien. Zie Doe de weggooitest.

• Stook een graadje lager

Met iedere graad die u de thermostaat lager instelt, bespaart u gemiddeld zeven procent op uw energiegebruik voor verwarming. Wanneer u gewend bent om 21 graden of meer te stoken, kan twintig graden nog steeds comfortabel zijn. Maar het scheelt wel veel geld op uw energierekening. Een gemiddeld huishouden kan met een graadje minder jaarlijks bijna 50 euro besparen.

• Zet de verwarming een uurtje eerder op de nachtstand

Laat de verwarming niet aan staan als u voor langere tijd afwezig bent. De kamerthermostaat kunt u een uur voor vertrek of voor het slapen gaan op 15 graden zetten. Het kost dan 's ochtends niet veel extra energie om het huis weer op te warmen.

• Laat uw elektrische apparaten niet stand-by staan

Sommige apparaten functioneren niet zonder stand-by te staan. Maar vaak is stand-by staan niet nodig. Bijvoorbeeld bij de computer. Het is een fabel dat computers sneller slijten door ze regelmatig uit te schakelen. Met de komst van kabel- en ADSL-verbindingen voor internet laten sommige mensen hun PC dag en nacht stand-by staan. Dit kost evenveel stroom als dag en nacht een lamp van 40 Watt laten branden.
Ook andere apparaten als de televisie, cd-speler, magnetron en babyfoon verbruiken energie als u ze niet echt uitzet. U kunt eenvoudig energie besparen door allerlei apparaten daadwerkelijk uit te zetten.

• Doe de bespaartest

Met de 'Nationale Bespaartest Minder Uitgaven Meer Milieu' ontdekt u wat in uw situatie de mogelijkheden voor makkelijke besparingen zijn. De test duurt tien minuten. De vragen zijn verdeeld in de onderdelen Voeding, Verwarmen en (warm) water, Elektriciteit en Autorijden. In het testresultaat leest u per onderdeel hoeveel geld en energie u zonder veel moeite kan besparen.


Bron
: Milieu Centraal

Geen opmerkingen: